Marije Vogelzang
Marije Vogelzang is wereld’s eerste eetontwerper en maakt ontwerpen vanuit het werkwoord eten. Het grootste deel van haar werk doet ze in het buitenland maar ze is graag ook thuis bij haar man en twee kinderen.
Marije Vogelzang is wereld’s eerste eetontwerper en maakt ontwerpen vanuit het werkwoord eten. Het grootste deel van haar werk doet ze in het buitenland maar ze is graag ook thuis bij haar man en twee kinderen.
— Willem van RoosmalenVanwege het World Food Festival in Rotterdam probeer ik zo veel mogelijk mee te maken van alle lekkere initiatieven. Vandaag, na een dagje bonnetjes doen voor de btw aangifte, naar ‘delicieus Deliplein’ op Katendrecht. Met een strippenkaart van 5 strippen kun je bij de verschillende restaurants een gerechtje eten. Samen met het zwoele weer, meisjes in matrozenlook en sfeervolle muziek een heel gezellige avond!
Vandaag overleg met het team in het Future Food House waar ik de curator van de expositie ben. De laatste week van het 5 weken durende World Food Festival is begonnen. Het is heel erg leuk geweest om met dit team van enthousiaste en professionele mensen samen te werken. We bespreken de laatste activiteiten zoals het proeven van kweekvlees-ijs en eetbare verpakking ‘Wikicells’ (Die vandaag door Valerie uit Parijs worden gehaald) en het kinderprogramma met Alain Caron
Gisteren ben ik na de bespreking op het vliegtuig naar Zuid-Afrika gestapt en vandaag ben ik na een vermoeiende reis aangekomen in Stellenbosch. Op de prachtige Spier winefarm ben ik uitgenodigd om een lezing te geven en een diner-installatie te maken. Ik vraag me af of de mensen die hier wonen nog steeds zo onder de indruk zijn van de schoonheid van de omgeving. Fijn om even de zon op mijn huid te voelen!
Er moeten veel voorbereidingen getroffen worden voor het diner. Het is een diner dat gaat over ‘ROOTS’. De roots van de mensheid (die liggen hier in Afrika) maar ook het bereiden van knollen en wortelen (roots) in klei. Dat is een oeroude bereidingstechniek. De gaten die vandaag in een keurig gazonnetje zijn gemaakt zijn voor de 2 enorme struisvogels die we morgen in klei in vuur gaan klaarmaken. Spannend! Want dat is nog nooit eerder gedaan!
Vandaag begint de dag al snel met mijn lezing die zorgt voor een lach en een traan. Ik leg daarin ook het Roots project uit. Het is namelijk zo dat de kleuren van klei die in de wereld verkrijgbaar is precies dezelfde kleuren zijn als de huid van de mens. We bakken de roots dus in huidskleuren en daarna moet je de ‘sculptuur’ kapot slaan om bij de warme knol te komen. Het is dus het binnenste wat telt. Het diner is een overweldigend succes! Leuk om te merken dat ik veel fans heb hier in Zuid-Afrika.
Even uitslapen vandaag. Voordat ik weer op het vliegtuig stap mag ik nog even meegenieten van de culinaire markt die ook bij het festival hoort. Heerlijk ontspannen in de zon reuzenoesters eten met een wijntje er bij. Hoe fijn het ook is, ik realiseer me ook dat ik nu een heel beperkt deel van Zuid-Afrika zie. Op weg naar het vliegveld rij je ook langs alle townships. Daar wil ik volgende keer weer naartoe.
Fijn! Zie ik mijn kuikentjes weer! Volgens Januari (2) was mama in ‘Apika’. We hebben een lekker ontspannen dag en Juni (8) laat even een tatoeage zetten bij de Pop-up shop hier in Dordrecht. Veel geknuffel vandaag en ‘s-avonds naar het einddiner van het Future Food House want het World Food Festival zit er ook weer op! De eindscore zit op 80.000 bezoekers. Daar proosten we op!